x

De donateursdag van 26 september 2015 vond plaats op Berghuis, waar wij zeer gastvrij werden ontvangen door de eigenaar, de heer Stef van Doesburg van Greenfield Capital Partners. Allereerst kwam Joost Dudok van Heel aan het woord, die vertelde over het leven op Berghuis, zoals hij dat ook nog heeft meegemaakt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook vertoonde hij aardige filmpjes, die door zijn vader in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw waren gemaakt op Berghuis.

Als tweede kwam als hoofdspreker Drs. Hans de Haan aan het woord, die een boeiend verhaal vertelde met als titel: Villaplattegronden tussen 1840 en 1916: de vormgeving van maatschappelijke normen en gevoelens.

In de kunst- en architectuurgeschiedenis is er een grote belangstelling voor stijl. Hoewel stijl belangrijk is als fysieke uiting van een idee of een mode, is de plattegrond van een gebouw bepalend voor het gebruik van dit gebouw. Een prachtig ogend bouwwerk, villa of station, op een slechte of onhandige plattegrond leidt tot veel gedoe en zelden tot een optimale beleving. Welke vertrekken kende de Nederlandse villa, is er een zekere continuïteit te herkennen? De villa toont de eigenaar, zijn status, zijn ambitie en deels zijn leven. Met zijn vrouw en kinderen in een vrijstaande woning op een eigfen perceel. Het toneel voor een maatschappelijke rol.

Drs. Hans de Haan studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie en specialiseerde zich daarna in de geschiedenis van de architectuur. Hij schreef de publicatie 'Gooische villaparken' en schreef veel artikelen over dit onderwerp. In Preludium schreef hij een serie over villa's voor musici en nooitgebouwde concertzalen. Vanaf 2011 werkt hij aan een proefschrift over zijn specialisatie.