J.P. van Rossum (1778-1856) deed in 1816 zijn eerste grondaankoop in het gebied ten oosten van Naarden. Van Rossum die Amsterdammer was, had dit gebied leren kennen door zijn schoonvader J.L.M. Hugues die dichtbij de Zuiderzee op de hofstede Valkeveen woonde. Zijn groeiend grondbezit leidde in 1844 tot het bouwen van een statig herenhuis dat hij 'Nieuw Valkeveen' noemde. Het huis was met pannen gedekt met op de vier hoeken van het dak grote karakteristieke schoorstenen. Nieuw Valkeveen werd het middelpunt van een gebied van 190 hectare waar op grote schaal afzanding plaatsvond voor het creëren van landbouwgronden. Met het voltooien van het huis Nieuw Valkeveen in 1844 in het centrum van zijn landerijen, zette van Rossum de kroon op zijn landschappelijke activiteiten. De bouwmaterialen voor dit huis waren ten dele afkomstig van het herenhuis Valkeveen dat toen gesloopt werd. Waarschijnlijk door het overlijden van zijn vrouw Jenny in 1843, is van Rossum op Zandbergen blijven wonen. Zijn dochter Jenny, de jonge weduwe van Henry Kuhn, is toen met haar kinderen naar Nieuw Valkeveen gegaan. Na de dood van van Rossum in 1856 kwam het huis gedurende 43 jaar in het bezit van zijn dochter M.H.F. Mijnssen-van Rossum (1812-1899), die het vooral als zomerverblijf gebruikte in een omgeving waar veel familieleden van haar bezittingen hadden. Zij liet op het huis een derde verdieping met balustrade zetten en investeerde in tuinen, vijvers, theekoepels, woonhuizen voor personeel en waterwegen voor de afvoer van het zand. Dit geheel leidde tot een fraai en interessant landgoed. Madelaine Hermine Françoise van Rossum en haar echtgenoot J.W. Mijnssen (1809-1880) hebben tot aan hun dood op Nieuw Valkeveen gewoond. Na het echtpaar Mijnssen-van Rossum heeft J.J.A. Mijnssen (1875-1943, een nicht van J.W. Mijnssen) van 1911-1928 met haar echtgenoot H.C. Hogerzeil (1873-1954) en hun 8 kinderen op Nieuw Valkeveen gewoond. Met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft van 1928 tot 1951 de familie Brassem op Nieuw Valkeveen gewoond. Daarna is Nieuw Valkeveen gebruikt als school, kindertehuis en 'ontmoetingsplaats voor alternatieven'. Het volledig in verval geraakte Nieuw Valkeveen werd in 2008 door brand verwoest en daarna afgebroken.
Nieuw Valkeveen 10 litho van A. Brouwer omstreeks 1844
Nieuw Valkeveen 02 kaart
Nieuw Valkeveen 08 tekening omstreeks 1860
De achterzijde van Nieuw Valkeveen vóór de verbouwing van circa 1860. Afkomstig uit het schetsboek van J.W. Mijnssen (1809 - 1881), gehuwd met M.H.F. van Rossum (1812 - 1899), de vierde dochter van J.P. van Rossum
Nieuw Valkeveen 09 schilderij
Olieverfschilderij door A. Brouwer omstreeks 1850, dat veel verrassende details laat zien. Uitzicht op Nieuw Valkeveen vanuit de belvédère Flevorama. Met het grote dak en de vier stevige schoorstenen manifesteert zich het huis Nieuw Valkeveen. Het statige huis heeft twee woonlagen en een zolder. De vier markante schoorstenen geven het geheel een imposante aanblik. Op de achtergrond de Zuiderzee. Het landschap op dit schilderij is na de afzanding heringericht door J.P. van Rossum. Hij was daar met recht trots op. Nog steeds behoort deze omgeving tot de fraaiste plekken van Naarden. Het weiland met de rood- en zwartbonte lakenvelders op de voorgrond is ontstaan omsreeks 1835 uit de zanderij van van Rossum op de heide bij Berghuis. Het bochtige verloop van de zanderijsloten laat de toen zo geliefde Engelse landschapsstijl zien. De hoge paal met de windwijzer erop, staat in het weiland voor Flevorama. Deze windwijzer staat op het schilderij precies op de as van de Valkeveenseweg, nu de Meentweg. Rechts van de windwijzer, op de hoek Meentweg/Huizerstraatweg, staat met witte muren en het rode dak het oudste huis van de omgeving: de oude Viersprong. Het huis de Viersprong werd verhuurd als tolhuis. Later, maar nog in de tijd van van Rossum, werd het aan anderen verhuurd. Daarachter het woonhuis van de blekerij Schoonzigt. Links van de paal en dus links van het weggetje zijn in de verte het rode dak en de witte muren te zien van boerderij Zeezigt. Rechts van de paal zijn naast elkaar zichtbaar: Schoonzigt met links het washuis en het daarbij behorende bleekveld. Links van de paal staat ook het koepeltje bij Schoonzigt. Links op de voorgrond is de zanderijsloot zichtbaar, die nu nog voor Flevorama ligt. De sloot waar het schip in ligt, is gedempt.
Nieuw Valkeveen 11 foto omstreeks 1910
Koepel op de Koepelberg op Nieuw Valkeveen. De familie Hogerzeil - Mijnssen heeft van 1911 - 1928 op Nieuw Valkeveen gewoond. De oudste zoon Jan. J. Hogerzeil kon zich in 1991 het oude koepeltje op de Koepelberg nog goed herinneren. Weliswaar in zwaar vervallen staat, maar met in de ramen nog delen van typisch gekleurde glaasjes. In betere tijden van de koepel werden zeurende kinderen door de omwonende tantes met de vaste uitdrukking: "Niet zeuren, jouw wil zit in het koepeltje van tante Mijnssen" tot de orde geroepen. Met die tante werd Madelaine Mijnssen - van Rossum (1812 - 1899) bedoeld.
Nieuw Valkeveen 14 Paardenbrug met Drafna op de achtergrond
Nieuw Valkeveen 15 foto
Voorzijde gezien vanaf de Huizerstraatweg. Datering: circa 1910
Nieuw Valkeveen 17 foto omstreeks 1910
Toegangsbrug en voortuin Nieuw Valkeveen (foto H.W. Kuhn).
Nieuw Valkeveen 18 foto omstreeks 1920
Foto uit de glasplaten collectie Hogerzeil.
Nieuw Valkeveen 21 foto 1921
Vijver Nieuw Valkeveen met op de achtergrond de Chemische Fabriek. Glasplaten collectie Hogerzeil.
Nieuw Valkeveen 23
Op deze foto uit circa 1991 is duidelijk te zien dat de originele sierdaklijsten niet langer op het dak staan. Vanwege de slechte staat met als mogelijke consequentie gevaarlijke situaties werden deze markante sierdaklijsten in de jaren '70 van de twintigste eeuw verwijderd.
Nieuw Valkeveen 22
Op deze foto uit circa 1991 wordt de aandacht expliciet gericht op het markante hekwerk in de voordeur van Nieuw Valkeveen.
Nieuw Valkeveen 25 foto 2008
Tijdens een felle uitslaande brand werd Nieuw Valkeveen op 17 juli 2008 volledig verwoest.
Nieuw Valkeveen 26 foto 2008
De sloop van het huis Nieuw Valkeveen met het rijke verleden.